Контакты
Главный девиз нашей строительной компании!
Строительство дома - важнейшее событие в жизни любого человека. Когда мы строим дом, мы вкладываем не только время и деньги, но и частичку души. Поэтому, жилье всегда будет отражением своего владельца. Дом - это место где мы нужны и желанны, дом - наша крепость и убежище, дом - символ достатка и благополучия.

Çfarë di ne për rrufe topin

  1. Cilat janë vatrat e zjarrit?
  2. Sjellja e rrufeve ballore
  3. Rrufeja e topit shkencërisht
  4. Teoritë afër-shkencore rreth vetëtimit të topit
  5. Çfarë duhet të bëni kur takoni me rrufe topin?

Frika njerëzore më shpesh vjen nga injoranca. Pak njerëz kanë frikë nga rryma e zakonshme - ndezja elektrike - dhe të gjithë e dinë se si të sillen gjatë një stuhie. Por çfarë është flakërima e zjarrit, a është e rrezikshme, dhe çfarë të bëni nëse hasni këtë fenomen?

Cilat janë vatrat e zjarrit?

Është shumë e lehtë për të njohur rrufeja e topit pavarësisht nga diversiteti i llojeve të tij Zakonisht, siç mund ta imagjinoni lehtësisht, forma e një sferë, me ngjyra të ndezura si një llambë drite 60-100 vat. Shumë më rrallë ndodhin rrufe të ngjashme me një dardhë, një kërpudhë ose një rënie, ose një formë të tillë ekzotike si një zbritje, një bagel ose lente. Por larmia e ngjyrave është thjesht e mahnitshme: nga transparente në të zezë, por ende duke udhëhequr hije të verdhë, portokalli dhe të kuqe. Ngjyra mund të jetë jo uniforme, dhe nganjëherë rrufeja e topit e ndryshon atë si një kameleon.

Duke folur për madhësinë konstante të topit të plazmës gjithashtu nuk është e nevojshme, ai ndryshon nga disa centimetra në disa metra. Por zakonisht njerëzit ndeshen me rrufe topale me një diametër prej 10-20 centimetra.

Situata më e keqe në përshkrimin e rrufesë është rasti me temperaturën dhe masën e tyre. Sipas shkencëtarëve, temperatura mund të jetë në rangun prej 100 deri 1000 oC. Por, në të njëjtën kohë, njerëzit me të cilët përballeshin me rrufe topash në një largësi të duarve, rrallë vunë re të paktën disa nxehtësi që dilnin prej tyre, megjithëse logjikisht duhet të ishin djegur. I njëjti mister është me masën: çfarë lloj rrufe nuk ishte madhësi, nuk peshon më shumë se 5-7 gram.

Sjellja e rrufeve ballore

Sjellja e rrufeve të topit është e paparashikueshme. Ata i referohen fenomeneve që shfaqen kur duan, ku duan dhe bëjnë atë që duan. Pra, para se të besohej se vatrat e zjarrit lindin vetëm gjatë stuhive dhe gjithmonë shoqërojnë rrufe lineare (të rregullta). Megjithatë, gradualisht u bë e qartë se ata mund të shfaqen në mot me diell dhe të qartë. Besohej se rrufeja, siç ishte, "tërhiqej" tek vendet me tension të lartë me një fushë magnetike - tela elektrike. Por ka pasur raste kur ata në fakt u shfaqën në mes të një fushe të pastër ...

Fireballs nxjerr në mënyrë të pashpjegueshme nga priza elektrike në shtëpi dhe "depërton përmes" përmes çarjeve më të vogla në mure dhe xhami, duke u kthyer në "salcice" dhe pastaj përsëri duke marrë formën e tyre të zakonshme. Në të njëjtën kohë, nuk ka mbetur gjurmë të shkrirë ... Ata ulen me qetësi në një vend në një distancë të shkurtër nga toka, ose nxitojnë diku në një shpejtësi prej 8-10 metrash në sekondë. Duke takuar një person ose një kafshë në rrugën e tyre, rrufeja mund të mbajë larg prej tyre dhe të sillet në mënyrë paqësore, mund të rrethojnë përreth, ose mund të sulmojnë, të digjen ose të vrasin, pastaj të shkrihen sikur asgjë të mos ndodhte ose të shpërthejë me një ulërimë të tmerrshme. Megjithatë, pavarësisht nga historitë e shpeshta të të dëmtuarve ose të vrarë nga rrufeja e topit, numri i tyre është relativisht i vogël - vetëm 9 për qind. Më së shpeshti, rrufeja, që rrethon zonën, zhduket pa shkaktuar ndonjë dëm. Nëse ajo shfaqet në shtëpi, ajo zakonisht "kthehet prapa" në rrugë dhe shkrihet vetëm atje.

Ka gjithashtu shumë raste të pashpjegueshme kur palosjet e zjarrit janë "bashkangjitur" në një vend apo person të caktuar dhe shfaqen rregullisht. Në të njëjtën kohë, në lidhje me një person, ata janë të ndarë në dy lloje - ata që e sulmojnë atë në secilën prej tyre dhe ata që nuk dëmtojnë ose sulmojnë njerëzit në afërsi. Ekziston edhe një tjetër mister: rrufeja e topit, vrasja e një personi, krejtësisht pa gjurmë në trup, dhe kufoma nuk bëhet e mpirë dhe dekompozohet për një kohë të gjatë ... Disa shkencëtarë thonë se rrufeja thjesht "ndalon kohën" në trup.

Rrufeja e topit shkencërisht

Rrufeja e topave është një fenomen unik dhe i veçantë. Gjatë historisë së njerëzimit ka grumbulluar më shumë se 10 mijë dëshmitarë të takimeve me "topa inteligjente". Megjithatë, deri më tani, shkencëtarët nuk mund të mburremi për arritje të mëdha në fushën e kërkimit të këtyre objekteve. Ekziston një masë e teorive të ndryshme rreth origjinës dhe "jetës" të rrufesë së topit. Herë pas here në laborator rezulton të krijojë objekte që duken si plazmonoide në dukje dhe prona të ngjashme me vetëtimat e topit. Megjithatë, askush nuk mund të ofronte një tablo koherente dhe një shpjegim logjik për këtë fenomen.

Më e famshme dhe e zhvilluar më herët se të tjerat është teoria e akademikut P. L. Kapitsa, e cila shpjegon pamjen e rrufeve të topit dhe karakteristikat e tij të caktuara duke shfaqur luhatje elektromagnetike të valëve të shkurtra në hapësirën ndërmjet thundërngadhës dhe sipërfaqes së tokës. Megjithatë, Kapitsa nuk ishte kurrë në gjendje të shpjegonte natyrën e atyre lëkundjeve shumë të shkurtra. Përveç kësaj, siç u përmend më lart, rrufeja e topit nuk shoqëron domosdoshmërisht rrufe të zakonshme dhe mund të shfaqet në një mot të qartë. Megjithatë, shumica e teorive të tjera bazohen në gjetjet e Akademikut Kapitsa.

Hipoteza e ndryshme nga teoria e Kapitës u krijua nga B. Smirnov, i cili pohoi se thelbi i rrufeve të topit është një strukturë qelizore që ka një skelet të fortë me peshë të vogël dhe skeleti është krijuar nga filamente të plazmës.

D. Turner shpjegon natyrën e ndezjes së topit nga efektet termokimike që ndodhin në një avujt të ngopur të ujit në prani të një fushe mjaft të fortë elektrike.

Megjithatë, teoria e Kimistëve të Zelandës së Re, D. Abrahamson dhe D. Dinnis konsiderohet më interesante. Ata gjetën se kur rrufeja godet një tokë që përmban silikate dhe karbon organik, një formë e fibrave të silikonit dhe silic karabit formohet. Këto fibra gradualisht oksidohet dhe fillojnë të shkëlqejnë. Kjo është lindja e një "zjarri" top, të nxehtë në 1200-1400 ° C, e cila ngadalë shkrihet. Por nëse temperatura e rrufesë rrotullon, atëherë ajo shpërthen. Megjithatë, kjo teori e hollë nuk konfirmon të gjitha rastet e vetëtima.

Për shkencën zyrtare, rrufeja e topit është ende një mister. Ndoshta kjo është arsyeja pse ka kaq shumë teori pseudoscientifike rreth saj dhe madje edhe më shumë shpikje.

Teoritë afër-shkencore rreth vetëtimit të topit

Ne nuk do të tregojmë histori rreth demonëve me sy të djegur, duke lënë pas aromën e squfurit, qenve pakënaqës dhe "shpendët e zjarrit", siç ndonjëherë përfaqësonin armë zjarri. Megjithatë, sjellja e tyre e çuditshme bën që shumë studiues të këtij fenomeni të supozojnë se rrufeja "mendon". Së paku, vatrat e zjarrit konsiderohen instrumente për të eksploruar botën tonë. Si njësi energjetike maksimale, të cilat gjithashtu mbledhin disa informacione rreth planetit tonë dhe banorëve të saj.
Një konfirmim i tërthortë i këtyre teorive mund të jetë fakti që çdo mbledhje informacioni është puna me energji.

Dhe pronë e pazakontë e rrufesë të zbehet në një vend dhe duket menjëherë në një tjetër. Ka sugjerime se të njëjtat rrufe topin "zhytet" në një pjesë të caktuar të hapësirës - një dimension tjetër, duke jetuar sipas ligjeve të ndryshme fizike - dhe, duke rënë informacione, përsëri shfaqet në botën tonë në një pikë të re. Dhe veprimet e rrufeve në qeniet e gjalla të planetit tonë janë gjithashtu kuptimplotë - ata nuk prekin disa, prekin të tjerët, dhe disa thjesht nxjerrin copa mishi, sikur për analiza gjenetike!

Është e lehtë për të shpjeguar dhe ndodhja e shpeshtë e rrufeve të topit gjatë stuhive. Gjatë shpërthimeve të energjisë - shkarkimet elektrike - portalet janë hapur nga një dimension paralel dhe mbledhësit e tyre të informacionit rreth botës sonë hyjnë në botën tonë ...

Çfarë duhet të bëni kur takoni me rrufe topin?

Rregulli kryesor në shfaqjen e rrufeve të topit - qoftë në banesë ose në rrugë - nuk panik dhe nuk bëni lëvizje të papritur. Mos u nis kudo! Rrufeja është shumë e ndjeshme ndaj turbulencës ajrore, të cilën e krijojmë kur drejtimin dhe lëvizjet e tjera dhe që e tërheqim atë së bashku. Largimi nga rrufeja e topit është e mundur vetëm me makinë, por jo me fuqinë e vet.

Mundohuni të heshtin të largoheni nga rruga e rrufesë dhe të largoheni nga ajo, por mos e ktheni shpinën në të. Nëse jeni në një apartament - shkoni te dritarja dhe hapni dritaren. Me një probabilitet të lartë, rrufeja do të fluturojë jashtë.

Dhe, natyrisht - kurrë nuk hedhin asgjë në fireball! Ajo nuk mund të zhduket, por të shpërthejë si një minierë dhe pastaj pasojat e rënda (djegie, lëndime, nganjëherë humbja e ndërgjegjes dhe arrestimi i zemrës) janë të pashmangshme.

Nëse paloja e zjarrit preku dikë dhe personi humbi vetëdijen, atëherë duhet të zhvendoset në një dhomë të ventiluar mirë, duhet të përfundojë ngrohtësisht, duhet të kryhet frymëmarrja artificiale dhe duhet të thirret një ambulancë.

Në përgjithësi, mjetet teknike të mbrojtjes kundër rrufeve të topit si të tillë ende nuk janë zhvilluar. E vetmja "rotor ballë" ekzistues u zhvillua nga inxhinieri kryesor i Institutit të Inxhinierisë Termike të Moskës B. Ignatov. Rrota e topit Ignatov është patentuar, por pajisjet e tilla janë krijuar - njësi, nuk ka diskutim për futjen aktive në jetë.


Burimi i - MirSovetov

Cilat janë vatrat e zjarrit?
Por çfarë është flakërima e zjarrit, a është e rrezikshme, dhe çfarë të bëni nëse hasni këtë fenomen?
Cilat janë vatrat e zjarrit?
Çfarë duhet të bëni kur takoni me rrufe topin?

Copyright ©
Карта сайта
Все права защищены